ínycsiklandó finomságok batátából

Batátás fánk

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • egy közepes fej batáta
  • 3 dkg élesztő
  • 1dl tej
  • cukor
  • víz.

A batátát meghámozva puhára főzzük. Vigyázat nagyon gyorsan megfő. Hagyjuk kihűlni, majd áttörjük egy villával. Az élesztőt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzájuk a cukrot és a sót. Miután elkevertük, belegyúrjuk a batátát is. Hozzáadjuk a tejet, és annyi vizet, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Kelni hagyjuk bő félóráig. Ezután  kanállal szaggatva bő forró olajban megsütjük. Porcukorral hintve, tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Batátás csÓNAK

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb batáta
  • 25 dkg kolbászhús
  • 8 vékony szelet kolozsvári szalonna
  • 15 dkg trappista sajt
  • cukor
  • sör
  • víz.

A batátákat meghámozzuk és félbe vágjuk. Mindegyiket megtöltjük kolbászhússal, a tetejére szalonnát, majd a sütés vége előtt sajtot teszünk. Érdemes alá egy kevés vajat és vizet/ sört tenni, és lefedve sütni. Előmelegített sütőben 180 C fokon, 15 – 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Batáta irdalva

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb batáta
  • 20 dkg trappista sajt
  • 4 db paradicsom
  • 20 dkg bacon
  • vaj

A batátákat meghámozzuk, és a tetejüket  függőlegesen bevagdossuk. A résekbe sajtot, bacont, paradicsomot teszünk. Vajjal meglocsoljuk és sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

vegán batáta fasírt

Hozzávalók (kb tíz fasírthoz):

  • 3 nagyobb batáta
  • 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1/2 fej brokkoli felaprítva
  • 1 csokor friss koriander felaprítva
  • 2 ek őrölt paprika
  • 1/2 tk chili paprika
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • só, bors
  • 5 púpozott ek zabliszt (gluténmentes)
  • sütéshez kókuszolaj

A meghámozott batátákat felkockázva sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sózzuk borsozzuk, kis olíva olajjal meglocsoljuk  és 220 C fokon  30 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. Helyezze az édesburgonyát egy nagy keverőtálba, és burgonyapürével vagy villával pépesítse. Hozzáadjuk a hagymát, a brokkolit, a koriandert, a lisztet, a chilit és a paprikát. Ízesítsük sóval és borssal. Keverje jól össze, majd formázza kis pogácsákká. Hevítsen 2 evőkanál kókuszolajat egy serpenyőben közepes vagy magas hőfokon. Pár percig főzzük mindkét oldalon, majd megforgatjuk és még egy percig főzzük, amíg meg nem pirul.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Batáta püré

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb batáta
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk színes bors
  • 1/2 tk cardamon
  • 1/2 tk szerecsen dió
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 1 ek zsír

A batátákat meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Figyelem nagyon gyorsan megfő! A kockázott bacont a zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, üvegesre pároljuk. A puhára főtt batátát hozzáadjuk, nagyon picit átfuttatjuk a zsíron. Hozzáadjuk a fűszereket és áttörjük villával. Sültekhez is, de magában is kiváló!

Jó étvágyat kívánunk!