Édesburgonya krémleves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 nagyobb batáta (bármilyen batátából kiváló)
  • 1 fej vöröshagyma karikákra vágva
  • 1/4 tk kardamom
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint.
  • 2dl főzőtejszín

A meghámozott batátákat felkockázva a hagymákkal puhára főzzük. Ezt követően összeturmixoljuk, hozzá adjuk a fűszereket, és a főzőtejszínt.  Még öt percig főzzük. Tálaláskor sajtot reszelhetünk rá, de kiváló pirított zsemlekockákkal is.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Batátás gulyás

Hozzávalók:

  • 3nagyobb batáta
  • só, bors, színes bors, őrölt kömény ízlés szerint
  • 20 dkg darált marhahús
  • marék rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1/2 zeller
  • 3 – 3 szál petrezselyemszár és zeller szár
  • 1 közepes paradicsom
  • fehér paprika
  • 1/2 kápia paprika
  • 1 ek zsír

A darált húshoz hozzáadunk fél fej apróra vágott vöröshagymát, ízlés szerint sót, borsot és a rizst. Jól összegyúrjuk és pici gombócokat készítünk belőle. A hagyma másik felét zsíron megfuttatjuk a kockára vágott kápia paprikával, majd hozzáadjuk a húsgombócokat is és picit átpirítjuk. Az apróra vágott zöldségeket és batátát hozzáadjuk és fedő alatt még 10 percig lassú tűzön összepároljuk. Felöntjük vízzel és megfőzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Jó étvágyat kívánunk!

avokádós batátakrémleves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 nagyobb batáta (bármilyen batátából kiváló)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors és kardamom ízlés szerint.
  • 1db avokádó
  • 2db sárgarépa

A meghámozott batátákat és répát felkockázva a hagymákat és fűszereket hozzáadva puhára főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, ezt követően az avokádó belsejét belekanalazzuk és összeturmixoljuk. Tálaláskor mandulát, vagy tört diót szórhatunk rá.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Batáta reggeli

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb batáta
  • 5 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1db kápia paprika
  • 2 zöldhagyma
  • 15 dkg brokkoli
  • só, bors
  • pici zsír.

A batátákat, hagymát, paprikát kockára vágjuk, a brokkolit pici ízekre szedjük. A kevés zsíron lesütjük a szalonnát, ezután hozzáadjuk és megpirítjuk a vöröshagymát és a paprikát, hozzáadjuk a kockára vágott batátát és a brokkolit, majd lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. Ezután fedő nélkül átpirítjuk, ráütjük a négy tojást és együtt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Batáta és csírke traybake

Hozzávalók:

  •  500 g édesburgonya, hámozva és 2 cm -es kockákra vágva

  • 2 vöröshagyma, karikákra vágva

  •  350 g brokkoli, virágokra vágva

  •  8 gerezd fokhagyma, hámozatlan

  •  2 tk szárított kakukkfű

  •  1 tk szárított rozmaring

  • 1½ evőkanál olívaolaj

  • 6 bőr nélküli csirkecomb filé, mindegyik félbevágva

  •  2 citrom, 1 gyümölcslé és 1 karikára vágva tálalás

  •  1 tk füstölt paprika

  •  150 ml csirke alaplé

Melegítsük elő a sütőt 200 ° C -ra, (légkeveréssel 180 ° C -ra). Egy nagyobb tepsibe rakjuk bele az édesburgonyát, a hagymát, a brokkolit és a fokhagymát, és szórjuk rá a fűszereket. majd meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, végül mindent összekeverünk. A zöldségeket egyenletes rétegben szétterítjük, és 15 percig sütjük.

    Vegyük ki a tepsit a sütőből, és jól keverjük össze a zöldségeket. Hozzáadjuk a csirkemellet, és meglocsoljuk a maradék ½ evőkanál olajjal. Préseljük rá a citromlevet, és szórjuk meg a paprikával. Visszatesszük a sütőbe 15 percre.

    Öntsük rá a csirkehúsleves nagy részét, majd süssük utolsó 15-20 percig (töltsünk fel még egy kis húslevessel, ha túl száraznak tűnik), amíg a csirke megpuhul, és a zöldség teljesen megpuhul. A fokhagymagerezdeket kicsavarjuk a héjukból, és citromkarikákkal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Batáta irdalva

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb batáta
  • 20 dkg trappista sajt
  • 4 db paradicsom
  • 20 dkg bacon
  • vaj

A batátákat meghámozzuk, és a tetejüket  függőlegesen bevagdossuk. A résekbe sajtot, bacont, paradicsomot teszünk. Vajjal meglocsoljuk és sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Batátás csÓNAK

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb batáta
  • 25 dkg kolbászhús
  • 8 vékony szelet kolozsvári szalonna
  • 15 dkg trappista sajt
  • cukor
  • sör
  • víz.

A batátákat meghámozzuk és félbe vágjuk. Mindegyiket megtöltjük kolbászhússal, a tetejére szalonnát, majd a sütés vége előtt sajtot teszünk. Érdemes alá egy kevés vajat és vizet/ sört tenni, és lefedve sütni. Előmelegített sütőben 180 C fokon, 15 – 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Batáta tócsni

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb batáta
  • 3-4 ek liszt
  • 1db tojás
  • 1fej vöröshagyma
  • 1gerezd fokhagyma
  • 2 ek petrezselyem zöld
  • só, bors

Nyersen lereszeljük a batátát. Sózzuk, és egy kicsit hagyjuk állni. Nyomkodjuk ki a levét. Sütés előtt tojást, lisztet, zöldség zöldjét, fokhagymát, hagymát keverünk hozzá. Össze dolgozzuk, és kevés zsíron laposra nyomkodva mindkét oldalát megsütjük. Nagyon finom hozzá a fokhagymás tejföl.

Jó étvágyat kívánunk!

Batáta püré

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb batáta
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk színes bors
  • 1/2 tk cardamon
  • 1/2 tk szerecsen dió
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 1 ek zsír

A batátákat meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Figyelem nagyon gyorsan megfő! A kockázott bacont a zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, üvegesre pároljuk. A puhára főtt batátát hozzáadjuk, nagyon picit átfuttatjuk a zsíron. Hozzáadjuk a fűszereket és áttörjük villával. Sültekhez is, de magában is kiváló!

Jó étvágyat kívánunk!

Batátás fánk

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • egy közepes fej batáta
  • 3 dkg élesztő
  • 1dl tej
  • cukor
  • víz.

A batátát meghámozva puhára főzzük. Vigyázat nagyon gyorsan megfő. Hagyjuk kihűlni, majd áttörjük egy villával. Az élesztőt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzájuk a cukrot és a sót. Miután elkevertük, belegyúrjuk a batátát is. Hozzáadjuk a tejet, és annyi vizet, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Kelni hagyjuk bő félóráig. Ezután  kanállal szaggatva bő forró olajban megsütjük. Porcukorral hintve, tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

vegán batáta fasírt

Hozzávalók (kb tíz fasírthoz):

  • 3 nagyobb batáta
  • 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1/2 fej brokkoli felaprítva
  • 1 csokor friss koriander felaprítva
  • 2 ek őrölt paprika
  • 1/2 tk chili paprika
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • só, bors
  • 5 púpozott ek zabliszt (gluténmentes)
  • sütéshez kókuszolaj

A meghámozott batátákat felkockázva sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sózzuk borsozzuk, kis olíva olajjal meglocsoljuk  és 220 C fokon  30 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. Helyezze az édesburgonyát egy nagy keverőtálba, és botmixerrel vagy villával pépesítse. Hozzáadjuk a hagymát, a brokkolit, a koriandert, a lisztet, a chilit és a paprikát. Ízesítse sóval és borssal. Keverje jól össze, majd formázza kis pogácsákká. Hevítsen 2 evőkanál kókuszolajat egy serpenyőben közepes vagy magas hőfokon. Pár percig süssük mindkét oldalon, majd megforgatjuk és még egy percig süssük, amíg meg nem pirul.

Jó étvágyat kívánunk!

 

FŰSZERES ÉDESBURGONYA SALÁTA CITROMOS VINIAGRETTE-EL

A pácolt lilahagymához:

  • 1 kis vöröshagyma nagyon vékonyra szeletelve
  • 1 csésze vörösborecet
  • ½ csésze víz
  • ½ csésze cukor
  • ½ teáskanál só

A fűszeres édesburgonyához:

  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál fokhagyma por
  • 1 tk édesköménymag
  • 1 tk  só
  • 1 ½ kg édesburgonya csónakra vágva
  • 1 (500g) konzervcsicseriborsó, öblítve + lecsepegtetve + szárítva
  • ¼ csésze olívaolaj

A citromos vinaigrette -hez:

  • 2 tk citromhéj
  • ¼ csésze friss citromlé
  • 2 evőkanál méz
  • ½ csésze olívaolaj
  • ¼ csésze semleges olaj (pórsáfrány, szőlőmag stb.)
  • frissen őrölt fekete bors

A salátához:

  • 1 kis uborka, nagyon vékonyra szeletelve
  • ½-½ spenót és saláta levél
  • ½ csésze friss petrezselyemlevél, durvára vágva
  • ¼ csésze friss kaporlevél, durvára vágva
  • 20dkg feta sajt, morzsolva
  1. Melegítse elő a sütőt 425 ° F -ra. Adja hozzá a vöröshagymát egy sekély tálba. Keverje össze a vörösbor ecetet, a vizet, a cukrot és a sót egy kis serpenyőben. Forraljuk fel. Kapcsolja ki a tüzet, és öntse a folyadékot a vöröshagymára. Egy darab műanyag csomagolással merítse a hagymát a folyadék alá. Hagyja ülni legalább 30 percig. Keverje össze a szezámmagot, a füstölt paprikát, a fokhagymaport, az édesköménymagot és a sót egy nagy tálban. Hozzáadjuk az édesburgonyát és a csicseriborsót. Öntsük bele az olívaolajat. Egy lapos serpenyőben egy egyenletes rétegben szétterítjük az édesburgonyát. A csicseriborsót szétterítjük egy másikra. 30-35 percig aranybarnára sütjük. Hagyjuk néhány percig hűlni.

2. Közben keverje össze habverővel a citromhéjat, a citromlevet és a mézet egy keverőtálban. Lassan csepegtesse bele az olívaolajat és a semleges olajat, folyamatosan keverve. Ízlés szerint sóval és fekete borssal ízesítjük. A saláta összeállításához adjuk hozzá a zöldeket, az uborkát, a petrezselymet, a kaprot, a fetát, az ecetes lilahagymát és a csicseriborsót egy nagy keverőtálba (hagyjunk ki egy kevés fetát, hagymát és csicseriborsót, hogy díszítésként használhassuk) . Szórjuk bele szinte az összes vinaigrette -t, és jól dobjuk fel. Rendezze a salátát egy nagy tálba. Tetejére édesburgonya. Öntsük rá a maradék vinaigrette -t 

Jó étvágyat kívánunk!