Block "shop-header" not found

Egy termék se felelt meg a keresésnek.

A BATÁTA TERMESZTÉSE

" .. Ki nem rest meghajolni, hogy kezével a földet megérintse, annak jutalmaként szolgál a Föld minden kincse."

Ásotthalmi batáta

Magyarország dél-keleti részében Ásotthalmon több mint húsz éve foglalkozunk a batáta, magyar nevén az édesburgonya termesztésével. Ebben a térségben a talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termeszthessük.

ÜLTETÉS

Az édesburgonya elsősorban a laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ilyen környezetben megfelelő formájú gumókra számíthatunk. Természetesen kötött talajon is termelhető, de a megtermelt batáta formája változó lehet.
A fagyveszély biztos elmúltával elkezdhetjük a szabadföldi palántázást. Megfelelően előkészített, gyommentes talajba palántázzunk. A talajfertőtlenítés fontos, mert a pajorok, férgek nagyon szeretik az édes gumókat és komoly károkat tudnak okozni. Az ültetés során a sortávolság 1 méter, a kijelölt sorokban a tövek távolsága 30 cm. Ültetőfával olyan mély lyukakat fúrunk, hogy a beleállított palántának csak a két legfelső levele legyen a felszín felett.
A lyukakba állított palánták tövét be kell iszapolni, ami azt jelenti, hogy kannából addig locsoljuk, míg a homok körbefolyik a palánta körül. Ebben a nagyon vizes homokban hamar megindul a gyökeresedés, még azoknál a palántáknál is, amit frissen vágtunk le, és semmilyen gyökérzettel nem rendelkeznek. A belocsoláskor a vízbe javasolunk előírás szerinti mennyiségű starter műtrágyát keverni a gyökeresedési folyamat elindításához. Nagy területen történő ültetéskor használható palántázógép is.

Évközi munkák

Ha a talaj hőmérséklete eléri a 15 C fokot megkezdődik a növény intenzív növekedése.  Mint minden más növény esetében a kapálás, gyommentesítés elengedhetetlen. Az indák elterülése után kapálásra már nincs szükség. Ültetéstől folyamatosan talajnedvesen tartjuk a földet. A szárazságot jól bírja, de a jó terméshozam érdekében a rendszeres öntözés elengedhetetlen. Erre a legmegfelelőbb a csepegtető vagy mikroszórós rendszer, de bármilyen más módon is öntözhető. Permetezni nem kell, lombon keresztül terjedő betegsége jelenleg nem ismert Magyarországon.

Betakarítás

A növény tenyészideje 100-120 nap, de a nyári meleg-forró napok száma ezt eléggé befolyásolja. A betakarítás ideje így szeptember közepétől október végéig évről évre változó. Az ideális felszedési időpontot egy-egy bokor megbontásával pontosan meg tudjuk állapítani. A batáta az első kora őszi fagyig a földben hagyható, a legkisebb talaj menti fagy a teljes levélzetet elviszi. A betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdeni. A dús, tápanyagban gazdag levélzet kiváló állati takarmány. A gumók nem egy bokorban vannak mint a krumplinál, hanem a szerteágazó gyökérzet megvastagodott részei. Nem ritka, hogy a tőtől 60-70 cm-re is találni gumót, ezért a sérülésmentes felszedésre oda kell figyelni. Egy jól fejlett tő legkevesebb 1 kg batátát ad. Kisebb, nagyobb területen egyaránt a kézi felszedést javasoljuk, hogy a gumók sérülését elkerüljük. Felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk ezután a batáta kézzel könnyen felszedhető. Kiskerti méretekben ún. gombos villa vagy csemete alávágó használatát javasoljuk. Felszedés után megmossuk, letördeljük a gyökérmaradványokat, de vigyázzunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk! A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tenni. Téli tárolása 10-14°C közötti hőmérsékleten történik.

Batáta tápanyagigénye

Az édesburgonya számára a 5,8-7,2 PH értékű talaj a legmegfelelőbb, de 4,5-8,5 PH közötti tartományban is jól terem. Ültetés előtt talajvizsgálat javasolt. Mindenképpen elkerülendőek a korábban nem művelt vagy erodált földek, továbbá minden olyan terület, amelyek féreg vagy egyéb fertőzéssel terheltek. A műtrágyázást folyamatosan kell végezni. A batáta közepes mennyiségű nitrogént, foszfort, és jelentős mennyiségű káliumot igényel, általánosságban az NPK arány 1:1,6:2,5. A fejtrágyázás csöpögtető vagy mikroszórós rendszeren keresztül egyaránt elvégezhető. A pontos mennyiségeket ebben az esetben is talajvizsgálattal érdemes meghatározni. Az általános javaslat az alábbi táblázatban található:
Genezis 4:17:30 Általános tavaszi alaptrágya 500-700kg/ha Ültetés előtt 7-10 nappal a talaj felszínére kiszórni, 10-15cm mélyen betárcsázni, majd 27-33cm mélyen megszántani. Szerves trágyával (500-800q/ha) kombinálva 300-500 kg/ha
Genezis Starter Plusz15:30:15+0,2 mikroelem Kloridmentes, vízoldható műtrágya 1-2dl/tő Ültetés után beiszapolni 1%-os oldattal.
Genezis Starter Plusz 15:30:15+0,2 mikroelem Kloridmentes, vízoldható műtrágya 250kg/ha Az első öntözéstől kezdve ezt a mennyiséget arányosan szétosztva kb. 3 hétig, (időjárás függvénye) ha hűvösebb azidő, akkor 3 hét, ha melegebb,akkor 15-18 nap.
Genezis Péti Komplex I. 14:7:21 Kloridmentes, vízoldható, komplex műtrágya 500kg/ha Ezt a mennyiséget arányosan szétosztva kb. augusztus 20-ig,illetve a tenyészidő vége előtt kb. 20 nappal fejezzük be a kijuttatását. Minden öntözéskor adjunk az öntözővízhez tápanyagot. A CaNO3-ot mindig külön kell adni, mert a foszforral gipszet alkot.
MgSO4 Magnézium-szulfát 100kg/ha
CaNO3 Kalcium-nitrát 100kg/ha
Genezis Mikromix-A Zöldség-dísznövény Mikroelem-oldat műtrágya 10l/ha
K2SO4 Kálium-szulfát 50kg/ha Augusztus 30 után a pultállóság, jó tárolhatóság miatt. Időjárástól függően a szedés előtt 10 nappal, de még élő, zöld lombozatra.
(A mennyiségek és az időpontok az időjárás függvényében változhatnak.)

KÉRJ AJÁNLATOT AZ ŰRLAP SEGÍTSÉGÉVEL

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Ez az oldal sütiket használ, hogy jobb böngészési élményt nyújtson Önnek. A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.