TÁJÉKOZTATÓ

Webáruházunkban nincs minimum rendelés!

A batáták kiültetési ideje május második felétől kezdődik, ezért a megrendelt palánták postázását akkor kezdjük meg.

Bármilyen kérdése van, kérje kollégáink segítségét!

Mind a(z) 5 találat megjelenítve

130 Ft

Batáta Palánták

Boribon batáta palánta

130 Ft

Batáta Palánták

Emmur batáta palánta

130 Ft

Batáta Palánták

Norangel batáta palánta

130 Ft

Batáta Palánták

Purple batáta palánta

130 Ft

A BATÁTA TERMESZTÉSE

" .. Ki nem rest meghajolni, hogy kezével a földet megérintse, annak jutalmaként szolgál a Föld minden kincse."

Ásotthalmi batáta

Magyarország dél-keleti részében Ásotthalmon több mint húsz éve foglalkozunk a batáta, magyar nevén az édesburgonya termesztésével. Ebben a térségben a talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termeszthessük.

ÜLTETÉS

Az édesburgonya elsősorban a laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ilyen környezetben megfelelő formájú gumókra számíthatunk. Természetesen kötött talajon is termelhető, de a megtermelt batáta formája változó lehet.

A fagyveszély biztos elmúltával elkezdhetjük a szabadföldi palántázást. Megfelelően előkészített, gyommentes talajba palántázzunk. A talajfertőtlenítés fontos, mert a pajorok, férgek nagyon szeretik az édes gumókat és komoly károkat tudnak okozni.

Az ültetés során a sortávolság 1 méter, a kijelölt sorokban a tövek távolsága 30 cm. Ültetőfával olyan mély lyukakat fúrunk, hogy a beleállított palántának csak a két legfelső levele legyen a felszín felett.

A lyukakba állított palánták tövét be kell iszapolni, ami azt jelenti, hogy kannából addig locsoljuk, míg a homok körbefolyik a palánta körül. Ebben a nagyon vizes homokban hamar megindul a gyökeresedés, még azoknál a palántáknál is, amit frissen vágtunk le, és semmilyen gyökérzettel nem rendelkeznek. A belocsoláskor a vízbe javasolunk előírás szerinti mennyiségű starter műtrágyát keverni a gyökeresedési folyamat elindításához. Nagy területen történő ültetéskor használható palántázógép is.

Évközi munkák

Ha a talaj hőmérséklete eléri a 15 C fokot megkezdődik a növény intenzív növekedése.  Mint minden más növény esetében a kapálás, gyommentesítés elengedhetetlen. Az indák elterülése után kapálásra már nincs szükség.

Ültetéstől folyamatosan talajnedvesen tartjuk a földet. A szárazságot jól bírja, de a jó terméshozam érdekében a rendszeres öntözés elengedhetetlen. Erre a legmegfelelőbb a csepegtető vagy mikroszórós rendszer, de bármilyen más módon is öntözhető. Permetezni nem kell, lombon keresztül terjedő betegsége jelenleg nem ismert Magyarországon.

Betakarítás

A növény tenyészideje 100-120 nap, de a nyári meleg-forró napok száma ezt eléggé befolyásolja. A betakarítás ideje így szeptember közepétől október végéig évről évre változó. Az ideális felszedési időpontot egy-egy bokor megbontásával pontosan meg tudjuk állapítani. A batáta az első kora őszi fagyig a földben hagyható, a legkisebb talaj menti fagy a teljes levélzetet elviszi.

A betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdeni. A dús, tápanyagban gazdag levélzet kiváló állati takarmány. A gumók nem egy bokorban vannak mint a krumplinál, hanem a szerteágazó gyökérzet megvastagodott részei. Nem ritka, hogy a tőtől 60-70 cm-re is találni gumót, ezért a sérülésmentes felszedésre oda kell figyelni. Egy jól fejlett tő legkevesebb 1 kg batátát ad. Kisebb, nagyobb területen egyaránt a kézi felszedést javasoljuk, hogy a gumók sérülését elkerüljük. Felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk ezután a batáta kézzel könnyen felszedhető.

Kiskerti méretekben ún. gombos villa vagy csemete alávágó használatát javasoljuk.

Felszedés után megmossuk, letördeljük a gyökérmaradványokat, de vigyázzunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk! A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tenni. Téli tárolása 10-14°C közötti hőmérsékleten történik.

Batáta tápanyagigénye

Az édesburgonya számára a 5,8-7,2 PH értékű talaj a legmegfelelőbb, de 4,5-8,5 PH közötti tartományban is jól terem. Ültetés előtt talajvizsgálat javasolt. Mindenképpen elkerülendőek a korábban nem művelt vagy erodált földek, továbbá minden olyan terület, amelyek féreg vagy egyéb fertőzéssel terheltek. A műtrágyázást folyamatosan kell végezni. A batáta közepes mennyiségű nitrogént, foszfort, és jelentős mennyiségű káliumot igényel, általánosságban az NPK arány 1:1,6:2,5. A fejtrágyázás csöpögtető vagy mikroszórós rendszeren keresztül egyaránt elvégezhető. A pontos mennyiségeket ebben az esetben is talajvizsgálattal érdemes meghatározni. Az általános javaslat az alábbi táblázatban található:

Genezis 4:17:30
Általános tavaszi alaptrágya
500-700kg/ha Ültetés előtt 7-10 nappal a talaj felszínére kiszórni, 10-15cm mélyen betárcsázni, majd 27-33cm mélyen megszántani. Szerves trágyával (500-800q/ha) kombinálva 300-500 kg/ha
Genezis Starter Plusz15:30:15+0,2 mikroelem
Kloridmentes, vízoldható műtrágya
1-2dl/tő Ültetés után beiszapolni 1%-os oldattal.
Genezis Starter Plusz 15:30:15+0,2 mikroelem
Kloridmentes, vízoldható műtrágya
250kg/ha Az első öntözéstől kezdve ezt a mennyiséget arányosan szétosztva kb. 3 hétig, (időjárás függvénye) ha hűvösebb azidő, akkor 3 hét, ha melegebb,akkor 15-18 nap.
Genezis Péti
Komplex I. 14:7:21
Kloridmentes, vízoldható, komplex műtrágya
500kg/ha Ezt a mennyiséget arányosan szétosztva kb. augusztus 20-ig,illetve a tenyészidő vége előtt kb. 20 nappal fejezzük be a kijuttatását. Minden öntözéskor adjunk az öntözővízhez tápanyagot. A CaNO3-ot mindig külön kell adni, mert a foszforral gipszet alkot.
MgSO4 Magnézium-szulfát 100kg/ha
CaNO3 Kalcium-nitrát 100kg/ha
Genezis Mikromix-A Zöldség-dísznövény
Mikroelem-oldat műtrágya
10l/ha
K2SO4 Kálium-szulfát 50kg/ha Augusztus 30 után a pultállóság, jó tárolhatóság miatt. Időjárástól függően a szedés előtt 10 nappal, de még élő, zöld lombozatra.

(A mennyiségek és az időpontok az időjárás függvényében változhatnak.)

KÉRJ AJÁNLATOT AZ ŰRLAP SEGÍTSÉGÉVEL

    Vezetéknév:*

    Keresztnév:*

    Telefonszám:*

    Email cím:*

    Batátapalánta mennyiség