A BATÁTA TERMESZTÉSE

” .. Ki nem rest meghajolni, hogy kezével a földet megérintse, annak jutalmaként szolgál a Föld minden kincse.”

Ásotthalmi batáta

Magyarország dél-keleti részében Ásotthalmon több mint húsz éve foglalkozunk a batáta, magyar nevén az édesburgonya termesztésével. Ebben a térségben a talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termeszthessük.

ÜLTETÉS

Az édesburgonya elsősorban a laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ilyen környezetben megfelelő formájú gumókra számíthatunk. Természetesen kötött talajon is termelhető, de a megtermelt batáta formája változó lehet.

A fagyveszély biztos elmúltával elkezdhetjük a szabadföldi palántázást. Megfelelően előkészített, gyommentes talajba palántázzunk. A talajfertőtlenítés fontos, mert a pajorok, férgek nagyon szeretik az édes gumókat és komoly károkat tudnak okozni.

Az ültetés során a sortávolság 1 méter, a kijelölt sorokban a tövek távolsága 30 cm. Ültetőfával olyan mély lyukakat fúrunk, hogy a beleállított palántának csak a két legfelső levele legyen a felszín felett.

A lyukakba állított palánták tövét be kell iszapolni, ami azt jelenti, hogy kannából addig locsoljuk, míg a homok körbefolyik a palánta körül. Ebben a nagyon vizes homokban hamar megindul a gyökeresedés, még azoknál a palántáknál is, amit frissen vágtunk le, és semmilyen gyökérzettel nem rendelkeznek. A belocsoláskor a vízbe javasolunk előírás szerinti mennyiségű starter műtrágyát keverni a gyökeresedési folyamat elindításához. Nagy területen történő ültetéskor használható palántázógép is.

Az ültetés utáni két hétben, a termékeny gyökérzet kialakulása érdekében, a talajt bőségesen kell öntözni.

Évközi munkák

Ha a talaj hőmérséklete eléri a 15 C fokot megkezdődik a növény intenzív növekedése.  Mint minden más növény esetében a kapálás, gyommentesítés elengedhetetlen. Az indák elterülése után kapálásra már nincs szükség.

Ültetéstől folyamatosan talajnedvesen tartjuk a földet. A szárazságot jól bírja, de a jó terméshozam érdekében a rendszeres öntözés elengedhetetlen. Erre a legmegfelelőbb a csepegtető vagy mikroszórós rendszer, de bármilyen más módon is öntözhető. Permetezni nem kell, lombon keresztül terjedő betegsége jelenleg nem ismert Magyarországon.

Betakarítás

A növény tenyészideje 100-120 nap, de a nyári meleg-forró napok száma ezt eléggé befolyásolja. A betakarítás ideje így szeptember közepétől október végéig évről évre változó. Az ideális felszedési időpontot egy-egy bokor megbontásával pontosan meg tudjuk állapítani. A batáta az első kora őszi fagyig a földben hagyható, a legkisebb talaj menti fagy a teljes levélzetet elviszi.

A betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdeni. A dús, tápanyagban gazdag levélzet kiváló állati takarmány. A gumók nem egy bokorban vannak mint a krumplinál, hanem a szerteágazó gyökérzet megvastagodott részei. Nem ritka, hogy a tőtől 60-70 cm-re is találni gumót, ezért a sérülésmentes felszedésre oda kell figyelni. Egy jól fejlett tő legkevesebb 1 kg batátát ad. Kisebb, nagyobb területen egyaránt a kézi felszedést javasoljuk, hogy a gumók sérülését elkerüljük. Felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk ezután a batáta kézzel könnyen felszedhető.

Kiskerti méretekben ún. gombos villa vagy csemete alávágó használatát javasoljuk.

Felszedés után megmossuk, letördeljük a gyökérmaradványokat, de vigyázzunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk! A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tenni. Téli tárolása 10-14°C közötti hőmérsékleten történik.

Batáta tápanyagigénye

Az édesburgonya számára a 5,8-7,2 PH értékű talaj a legmegfelelőbb, de 4,5-8,5 PH közötti tartományban is jól terem. Ültetés előtt talajvizsgálat javasolt. Mindenképpen elkerülendőek a korábban nem művelt vagy erodált földek, továbbá minden olyan terület, amelyek féreg vagy egyéb fertőzéssel terheltek. A műtrágyázást folyamatosan kell végezni. A batáta közepes mennyiségű nitrogént, foszfort, és jelentős mennyiségű káliumot igényel, általánosságban az NPK arány 1:1,6:2,5. A fejtrágyázás csöpögtető vagy mikroszórós rendszeren keresztül egyaránt elvégezhető. A pontos mennyiségeket ebben az esetben is talajvizsgálattal érdemes meghatározni.

A batáta kálium igényes növény, a túlzott nitrogén adagolást kerülni kell, mert erős lombozatnövekedést eredményez, ami negatív hatással lehet a gumóképződésre. A szerves trágyát nem igényli, de a gyenge aranykoronás, humuszban gyengén ellátott területeken a tápanyagok jobb hasznosulása miatt javasolt használni. Homok területeken a szerves trágya kijuttatása tavasszal történjen, amelyet le kell forgatni. Amennyiben nincs lehetőségünk szerves anyag bedolgozására, a technológiába beépíthetők huminsavas, fulvolsavas készítmények, amelyek jelentősen növelik a tápanyag-megkötő, és szolgáltató képességet (pl. nov@). Ezek a termékek öntözéssel tenyészidőszakban többször is kiadhatók, ennek hatására a kijuttatott műtrágyák nehezebben mosódnak ki, illetve sokkal jobban hasznosulhatnak.
A beiszapoló öntözést magas foszfor tartalmú készítménnyel érdemes elvégezni, aki kedveskedni szeretne növényének, annak érdemes egy Phostart Zn nevezetű készítményt használni, ami 7 % Zn-t tartalmaz, és emellet segít az enyhén savas talajállapot kialakításában.
A bakháthúzáskor 3-5 q műtrágyát érdemes kitenni a bakhátba, ami lehet pl. YaraMila 8-24-24, vagy a talajvizsgálatnak megfelelő összetételű. Az elkövetkező időszak a lombnevelésről szól, ebben az időszakban jól használható a Green-Go (24-8-16+mikroelemek) műtrágya hektáronként és hetenként 25-50 kg/ha dózissal alaptrágyától és vízmennyiségtől függően (2-3 hét). A következő fejlődési szakaszban már a Hydrofert 12-11-22+8 CaO műtrágyára alapozzuk a tápanyag-utánpótlást, ugyancsak a 25-50 kg/ha dózissal, hetente (2-3 hét), így a Ca utánpótlást megoldjuk és plusz nitrogént nem teszünk be a technológiába. A gumónövesztési időszakban, mivel a kijutatott víz mennyisége nő, így hetente 25-75 kg műtrágyát is kijuttathatunk. A műtrágyák összetételét tekintve ebben az időszakban a Hydrofert 15-5-30+3 MgO, Hydrofert 12-11-22+8CaO, Kálium-nitrát felváltva használható. Betakarítás előtt cirka két héttel, legalább egyszer 50 kg/ha káliumszulfát kiadása javasolt a jobb tárolhatóság érdekében.