Több kötésszám elérése a termesztés során

Gyökér nélküli dugványok

A professzionális gazdaságokban és a világon is leginkább elterjedt szaporítóanyag a gyökér nélküli dugvány. Ez a dugvány ferde ültetéssel, képes több és egészségesebb kötésszámot kialakítani a talajban. A hosszú dugványok alkalmazásával több nódusz kerül a talajba, így több gumó fog kifejlődni a termesztés során. A dugványokat ferdén, laposan helyezzük a földbe, így egyöntetűbb lesz a gumó mérete és formája.

A termesztési szezon alatt több termelőnél jártunk és ellenőriztük a gumók fejlődését, amelyet a szeptember végi szakmai napunkon is bemutattunk. Saját területünkön is végig követtük az állomány fejlődését és megállapítottuk, hogy előnyös a hosszú dugványok közel vízszintesen történő ültetése. Legtöbb termelőnk a bakhátas technológiát választja, mind kötött és homok talajon is igazolni tudtuk, hogy a közel vízszintes ültetés során a gumók mérete homogénebb lett és több lett a kötésszám. A sík területen termelő gazdák is elégedettek voltak, a monitoringozás során már kivehető volt a srég ültetés előnye, ahol 6-10 átlag kötésszámot számoltunk.

A mellékelt ábrákon jól láthatóan szemléltetjük a ferde ültetés előnyeit a függőleges ültetéssel szemben. (kötésszám, gumószám, gumóméret és forma)

  1. Kép: ferde/döntött ültetés ábrázolása. Több nódusz kerül a földbe, magasabb kötésszám alakul ki. Több gumó, amelyek formája és mérete egyenletesebb. 
Bivalyos Tanya édesburgonya dugvány. Ferde ültetés.

2. Kép: függőleges ültetés ábrázolása. Kevesebb nódusz kerül a földbe, kisebb kötésszám alakul ki. Kevesebb gumó, amelyek formája és mérete egyenletlenebb. (Felül nagyobb, alul kisebb gumók)

Bivalyos Tanya édesburgonya dugvány. Függőleges ültetés.
Kosár
Scroll to Top