A batáta kiskerti termesztése

Rövid film: Édesburgonya ültetési tanácsok

Tekinse meg kisfilmünket, amelyet azért forgattunk, hogy átfogó segítséget nyújthassunk a kiskerti termelőknek. Ebben a kisfilmben hasznos tanácsot adunk a dugványok kezeléséről, a megérkezésétől az ültetésig.  Szó esik az ültetés előtti tárolásról, és az ültetés pontos menetéről.

A batáta kiskerti termesztésének fontos lépései

Hazánkban évről évre nagyobb az érdeklődés az édesburgonya termesztése iránt. Egyre többen termesztik meg otthon azt a mennyiséget, amely a család számára elegendő. Az édesburgonya kiskerti termesztése nem igényel különleges szakértelmet, bárki megpróbálkozhat a termesztésével. Azonban pár tanácsot adhatunk a sikeresebb termelés eléréséhez.

Előkészületek

Első lépés, hogy mérjük fel, hogy hová szeretnénk majd a dugványokat elültetni, mekkora terület áll rendelkezésre. A batáta szinte minden talajtípuson termeszthető. (talajtípusokról bővebben >> Cikk) Ha kötöttebb a talajunk, akkor mindenképpen a bakhátas technológiát alkalmazzuk, a könnyebb betakarítás végett. Az ültetést a májusi fagyok eltelte után érdemes megkezdeni.

Ültetés

A dugványokat a leveleivel együtt, 20-30 cm hosszú szárral szállítjuk. Nem kell megijedni, ha egy kicsit fonnyadtak a levelek, ez egy természetes folyamat, a növény a levelekből nyeri a vizet és a tápanyagot. A dugványokat 1 m sor és 30 cm tőtávolságban kell kiültetni. Nagyon fontos, hogy a dugványokat ferdén, laposan helyezzük a földbe az egyenletesebb gumóméret és az esztétikusabb alak miatt úgy, hogy csak legfelső levelei maradjanak a felszín felett.  Megfelelően szorítsuk be a dugványokat a talajba, majd 1-3. napig iszapoló öntözést alkalmazzunk. (tekintse meg fenti kisfilmünket az ültetésről, amit lépésről lépésre bemutatunk)

Monitoringozás

Az ültetéstől folyamatosan oda kell figyelni a talaj nedvességtartalmára. Az első egy-másfél hónapban folyamatos gyomlálás szükséges, de a későbbekben olyan nagy lombtömeg fog kialakulni, amely elnyomja a gyomokat. Folyamatosan ellenőrizzük a gumók fejlődését a termesztési időszakban, mivel ilyenkor a talajlakó kártevők jelenlétét is észlelhetjük és időben tudunk ellenük védekezni. A monitotringozásról bővebben itt olvashat >> CIKK

Sok sikert és bő termést kívánunk a kiskerti termelőinknek is!

Kosár
Scroll to Top