Batáta Szakmai Nap Ásotthalmon 2023

HOZAMNÖVELÉS, TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS

Szeptember végén megrendezésre került Ásotthalmon az édesburgonya szakmai nap. Meghívott előadóinkon kívül, saját szakembereink is hasznos előadásokkal segítették az idelátogató termelőket.

A hozamnövelés a gyakorlatban, valamint eredményes technológiai fogásokkal három meghívott előadó tartott színvonalas előadást. A tápanyag utánpótlás fontosságát két szaktanácsadó ismertette. Bemutatták, hogy termékeikkel, hogyan tudunk nagyobb termésmennyiséget elérni, miért érdemes a termesztés során alkalmazni.

TALAJTAKARÁS

A talajtakarásról a Fólia Cargo üzletvezetője tartott előadást. Részletesen kitért a talajtakarás előnyeire és bemutatta, hogy édesburgonyában, mire kell oda figyelni, ha a fóliás technológiát válasszuk. Mivel az édesburgonyának a szezon alatt nincs gyomírtószere, amelyet használhatunk, nagyon át kell gondolni a talajtakarás előnyét. Az ide csapadékos szezon is sok gondot jelentett a gyomosodás szempontjából a termelőknek. Minden idelátogató a regisztráció után egy ajándékcsomagot is átvehetett, amelyben a Fólia Cargo 10 m-es előre lukasztott fóliáját kapta ajándékba.

VÍZGAZDÁLKODÁS

Az édesburgonya termesztés kulcsfontosságú kérdése a vízgazdálkodás, öntözés, melyről kollégánk tartott előadást. Az ültetés utáni két hét vízgazdálkodása egy kritikus időszak az édesburgonya fejlődésében. Ebben az időszakban fejlődnek ki a gyökerek, amelyekből gumók lesznek. Ezért nagyon oda kell figyelni, hogy ha túl száraz marad a talaj vagy túlöntözzük, akkor fejlődnek ki a ceruza gyökerek. A talajnedvességet folyamatosan ellenőrizzük! Az erre alkalmas eszközöket már nem túl drágán be lehet szerezni.

ESETTANULMÁNYOK

Váraljai László, a Bivalyos Tanya cégvezetője előadásában tíz termelő esettanulmányát mutatta be. Az esettanulmányban résztvevő gazdákhoz a szezon alatt folyamatosan ellátogattunk. Ezek alapján egy kerek összefoglalást, elemzést mutatott be, a gazdák termesztési technológiájáról, valamint a termelésük kielemzéséről.

NÖVÉNYVÉDELEM

A növényorvosunk előadását az alábbi témában tartotta: Hogyan védjük meg a gumókat a kártevőktől, ez alatt értve a pajor, drótféreg, lótücsök talajlakó kártevők elleni védekezési lehetőségeket. Továbbá kitért egy fontos növényvédelmi problémára a pocok, hörcsög, egér kártételére, majd az ellenük való védekezési megoldásra.

BESZÉLGETÉSEK ÉS BEMUTATÓK

Az előadások vége egy „kerekasztal” beszélgetéssel zárult, amely alatt a gazdák  kérdéseket tehettek fel az előadók részére.

Az érdeklődők megtekinthették a Krimzon cég Niva-Top sorközművelő eszközét, a Bivalyos Tanya Krukowiak Pyrus II. betakarító gépét, valamint egy burgonya mosó berendezést, amelyet kiválóan lehet alkalmazni az édesburgonya tisztításásra. Ezen felül az összes édesburgonya fajta megtekinthető volt és nem csak az első osztály, hanem külön bemutattuk, hogyan vannak osztályozva az édesburgonya gumók. A gasztronómiára is nagy hangsúlyt adtunk. Meghívtuk az ásotthalmi Önkormányzattól a chips üzemet, ahol nemcsak vásárolni lehetett, de meg is lehetett kóstolni az édesburgonyából készült termékeket.

A gyakorlati bemutatók csak ezután kezdődtek. Ez alatt további kérdéseket lehetett feltenni a kiállítóknak a következő témákban: gépek bemutatása, (mosó, sorközművelő, felszedő, stb.) fajták bemutatása, fajtákkal kapcsolatos tapasztalatokról is hasznos információkat tudhattak meg az érdeklődők, valamint a nemzetközi profi gyakorlatban alkalmazott, hosszú dugványok előnyeit ismertette a Bivalyos Tanya műszaki vezetője.

Kosár
Scroll to Top