Mit kezdjünk a nagy lombtömeggel?

lombtömeg-batáta-palánta-édesburgonya-dugvány

AZ ÉDESBURGONYA LOMBJÁNAK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI

Nagyon kevés beszámoló van a zöld lombtömeg felhasználásával kapcsolatban és annak tápláló hatásáról a haszonállatok esetében.

Akár emberi fogyasztásra is alkalmas

Tudjuk ugyan, hogy a batáta lombozata akár emberi fogyasztásra is alkalmas, mégis hazánkban a legtöbb termelő a lombozatot zöldtrágyaként, a talaj tápanyag-utánpótlására használja fel a betakarítás után.

Haszonállatok takarmányozására

Más országokban az édesburgonya lombozata takarmányként az állatállomány etetésére egyre nagyobb jelentőségű, például vízhiányos időszakokban (szárazság vagy száraz évszak). Szárított indái és a lombozat beltartalma kedvezően vethető össze a lucernaszénáéval.

A lucernával egyenlő beltartalom

Laborban végzett kísérletekkel összehasonlítottuk a batátalevélzet beltartalmának értékeit a zöldbimbós állapotban betakarított lucerna beltartalmának értékeivel. A takarmányozás szempontjából fontos paraméterek, mint a nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost, valamint a karotin közel azonos értékeket adott mindkét növénynél.

A paraméterek alapján tehát, a batáta levélzetét érdemes állati takarmányozásra felhasználni, azonban a technológia kidolgozásához további vizsgálatok szükségesek.

Scroll to Top