Tartsuk szemmel állományunkat!

KIEMELT FONTOSSÁGÚ, HOGY EGÉSZ SZEZONBAN FOLYAMATOSAN ELLENŐRIZZÜK NÖVÉNYEINK ÁLLAPOTÁT. A GUMÓK FEJLŐDÉSÉNEK RENDSZERES VIZSGÁLATÁVAL MÉG IDŐBEN CSELEKEDHETÜNK, ÍGY MEGELŐZHETJÜK A NAGYOBB PROBLÉMÁK KIALAKULÁSÁT.

Ha talajlakó kártevőt találunk az ellenőrzés során, még időben tudunk védekezni ellenük. Ha ezt megtesszük, akkor nem lesz a termésünk lukacsos és rágott. Ez gazdasági szempontból is nagyon fontos, mivel a sérült gumókat már csak másodosztályként tudnánk értékesíteni. A lombkártevők megjelenése is előfordulhat ebben az időszakban, de az édesburgonyának olyan dús a lombozata, hogy a növény kiheveri a kártételt.
A folyamatos monitoringozás során a talaj vízellátását is szükséges ellenőriznünk. Ebben az időszakban az édesburgonya indái már teljesen befutják a talajfelszínt, ezáltal kevesebb a párolgási veszteség. Az ideális talajnedvességet a következő módon állapíthatjuk meg:

Ideális esetben tenyérben összenyomva szoros gömböt tudunk alkotni a talajból (1. kép). Ha a golyóból kinyomódik a víz, akkor a talaj túl nedves (2. kép), ha laza golyóvá formálható, akkor túl száraz (3. kép).

1. kép
1. kép
2. kép
2. kép
3. kép
3. kép

Az ekkorra kialakult dús lombozat elnyomja a gyomok fejlődését, így a gyomirtás már megoldott.

Scroll to Top