Öntözési tanácsok

ÖNTÖZÉSI TANÁCSOK

Melyeket mindenkinek érdemes betartani a batáta termesztésnél

Annyit általában mindenki tud a batáta termesztésétől, aki egy kicsit is érdeklődik a növénytermesztés iránt, hogy vízigényes növény lévén az öntözés a jó termés alapfeltétele. Hogy a betakarításkor elégedetten tekinthessen a termésre, kiemelt fontosságú a növény körültekintő és szakszerű gondozása. Az alábbi öntözési tanácsok betartásával a lehető legjobb eredményt érhetjük el.

 

Lehetőség szerint a batáta öntözésére a legmegfelelőbb a csepegtető vagy mikroszórós rendszer kialakítása, de bármilyen más módon is öntözhető a növény.

 

Az ültetéstől kezdve folyamatosan nedvesen tartjuk a földet, de nem egyenletesen, hanem a következők szerint:

  • 0-3 napig: vízzel telített legyen a talaj (100%), mivel a dugványok járulékos gyökerei a beiszapolt talajban tudnak a legjobban kifejlődni. A rendszeres, kisebb mennyiségű víz kijuttatása előnyös a tápanyag kimosódása ellen.
  • 4-14 napig: a talaj nedvességét kb. 50%-ig csökkentjük. Kritikusan fontos, hogy ebben az időszakban, az ültetést követően, a gyökérképződés időszakában ne forduljon elő szárazság, mert az elfásult (ceruza) gyökérzetet eredményez.
  • 15-40 napig: fokozatosan (nem azonnal!) csökkentjük a vizet, körülbelül 30% nedvességtartalomig. Ez a vízmennyiség a növény számára kevés, a talaj túl száraz, a lombozat a hervadási pont közelében van, a déli nagy melegben a növény nyugodtan meg is lankadhat. A 30-40 nap közötti aszálysokktól a növény kis mértékben szenved ugyan, de ez a körülmény arra ösztönzi, hogy a tárológyökereit fejlessze, azaz a terméshozamra nagyon előnyös. Ezen időszak végén, kb. az 5-6. héten már láthatóak a tárológyökerek vastagodásai.
  • 41-100 napig: kb. 50%-os talajnedvességet tartunk.
  • naptól nem locsoljuk a batátát.

 

 

Teremtsük meg az ideális körülményeket növényeinknek és érjük el az eddigi legjobb terméshozamot! A meleg időjárás nekünk kedvez, tegyük hozzá mi is a maximumot! Sikeres szezont és jó munkát kívánunk minden lelkes és kitartó Gazdatársunknak!

Ez az oldal sütiket használ, hogy jobb böngészési élményt nyújtson Önnek. A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.