Tudásunk legjava egy csokorba gyűjtve !

KEZDJÜK EL IDŐBEN A FELKÉSZÜLÉST

Igaz, hogy a naptár szerint még messze van a következő ültetési szezon kezdete, de éppen ez az időszak alkalmas arra, hogy gondosan, előre megtervezzük a tennivalóinkat. Több mint húsz éves tapasztalattal a hátunk mögött ki merjük jelenteni, hogy a fejlődésnek nincs határa! Még ennyi idő után is az a célunk, hogy folyamatos fejlődéssel évről évre a tudásunk legjavát adjuk át Nektek batátadugványok formájában!

De mégis mi alapján választ a gazda? Melyek azok a fontos szempontok, amelyek hatására meghozza döntését?

Sokak számára ilyenkor az elsődleges kérdés az ár. Valljuk be, sokszor hajlamosak vagyunk az árak láttán azonnal továbblépni, aminek több estben van is létjogosultsága. Azonban ha valóban minden szempontot figyelembe véve tervezünk, akkor a végén rájövünk, hogy a várható nyereség többszörösen visszahozza a befektetett költségeket! Egy jól kiválasztott, ellenőrzött minőségű, garantált hozamot biztosító batátafajta megtalálásával és a javasolt termesztési tanácsok pontos betartásával szinte biztos, hogy nem lövünk mellé.

Ha a minőség mellett tesszük le a voksunkat, akkor következnek az egyénileg eltérő igények:

Talajviszonyok:

Amennyiben nem homoktalajban tervezzük a termesztést, úgy olyan fajtákat érdemes választani, amelyek más talajszerkezetnél is kiválóan termeszthetőek, méretükre és formájukra nincs negatív hatással a kötöttebb talaj, megfelelő terméshozammal rendelkeznek és a felszedésük és tisztításuk sem igényel extra kiadást. Részletes leírásunkban megtalálod, hogy melyik típus milyen talajban hozza a legkiválóbb termést, és milyen betegségekkel szemben mutat ellenállást.

Tenyészidő:

Kínálatunkban megtalálhatóak a 90 naptól egészen 135 napig tartó tenyészidejű fajták is. Olyan tájegységeken például, ahol akár májusig is elhúzódhatnak az éjszakai fagyok, mindenképpen a rövidebb tenyészidejű fajták termesztése javasolt. Az időjárási viszonyokon kívül befolyásolhatja a tenyészidő hosszát az is, hogy a gazdaságban az adott időszakban milyen más termesztett növények betakarítási idejével eshet egybe a batáta felszedése, ami extra munkaerőt igényelne.

Terméshozam:

Az egyik fő szempont a választásban kétség kívül a várható terméshozam. Minden gazdálkodó arra törekszik, hogy ez minél magasabb legyen. A Bivalyos Tanya által forgalmazott fajták kivétel nélkül magas terméshozammal rendelkeznek, melyre a hosszú éveken át tartó tudományos kutatómunka, kísérletezés a legjobb referencia, természetesen a termesztési útmutatások pontos betartása mellett!

Kereslet:

A fajta kiválasztása előtt mindenképpen érdemes felmérni a piacot, hogy melyik a legkeresettebb, mire van igény a vásárlók részéről, illetve az, hogy melyik fajta értékesíthető a legmagasabb áron. Az elterjedtebb fajtáknál ez különösen fontos tényező lehet, mivel a magas kereslet nem mindig jár együtt magas felvásárlási árral. A különlegesebb fajtákra egyre nagyobb igény mutatkozik a piacon. Ezek termesztése lényegesen magasabb bevételt eredményezhet, még annak ellenére is, hogy terméshozamuk valamivel alacsonyabb, mint a klasszikus fajtáké.

Eltarthatóság:

Alapvető fontosságú a batátatermesztésben a minél hosszabb ideig eltartható áru előállítása. Nem azonnali értékestés esetén különösen nagy jelentősége van ennek a szempontnak. Kínálatunkban megtalálhatóak hosszú ideig eltartható batátafajták, melyek sokáig megőrzik frissességüket a megfelelő tárolási szabályok betartásával.

Keresse munkatársunkat

Itt az idő tájékozódni, mérlegelni, majd a legjobb döntést meghozni a fajták kiválasztásánál! Ha kérdése merülne még fel, akkor keressen minket az alábbi elérhetőségeinken és minden kérdésedre legjobb tudásunk szerint válaszolunk!!

+36-70/77-99-134
Scroll to Top