Az édesburgonya betakarítása és tárolása

AZ ÉDESBURGONYA BETAKARÍTÁSA ÉS TÁROLÁSA

Nem ördöngösség kíméletesen, ám könnyedén felszedni a batáta fürtöket, ha tudjuk, hogy mire kell figyelnünk a betakarítás folyamán. Ez után, már csak a tárolás sarkallatos pontjait kell betartanunk és hosszú távon szép gumókat értékesíthetünk tovább.

A betakarítás ideje az ültetési idő és a fajta figyelembevételével 90-120 nappal az ültetés után érkezik el. Érdemes próbaszedést tartani, hogy ellenőrizhessük, a gumók elérték –e a megfelelő méretet. Szeptember közepétől október végégig javasoljuk a batáta betakarítását, de mindenképpen a fagyok előtt.

Mi legyen a lombbal?

A betakarítás első lépéseként a lombozat eltávolítása javasolt, ha még az első hideg nem csípte meg a leveleket, ugyanis akkor a lomb tömege magától összeesik. Enyhe idő esetén, kisebb területen, akár metszőollóval is megtehetjük a lombtalanítást, de nagyobb ültetvényeken motoros kaszával vagy szárzúzóval leszünk hatékonyak. Sok helyen azonban jellemzően megvárják az első hidegebb időszakot, és a fentiek szerint a levelek természetes összeesése miatt kihagyják ezt a munkafolyamatot.

A gumók felszedése

A batáta gumóinak felszedése is több módszer szerint történhet. Kiskertekben ásóval vagy ásóvilla segítségével forgathatjuk ki a földből a termést. Nagyobb területen viszont érdemes csemete alávágóval meglazítani a fürtöket, ami után kézzel, könnyű szerrel kihúzhatók a gumók a földből.

Nagy gazdaságokban, ha alkalmas a sortávolság, hatékony és gazdaságos megoldás az újburgonya betakarító géppel felszedni az édesburgonya gumókat. Ilyenkor egyúttal tartsunk minőségellenőrzést és osztályozást is. Lyukacsos rekeszekbe pakoljuk a gumókat, szétválasztva a kártevők által megdézsmáltakat a hibátlan vagy csak kis sérülést szenvedettektől. Ezzel az értékesítési folyamatot könnyítjük meg magunknak.

Hogyan tároljuk a batátagumókat?

A lyukacsos rekeszekben, vagy nagyobb mennyiség esetén, jól szellőző műanyag illetve fa konténerekben tároljuk az édesburgonyát, mert a gumók átszellőztetése alapvető fontosságú a tárolás során. Kisebb mennyiség esetén egy alkalmas helyiséget 28-30 Celsius fokra fűtsünk fel egy olaj vagy villanyradiátor segítségével és 5-8 napig gyógyítsuk, azaz erősítsük a batáta héját. Ilyenkor a betakarításkor esett kisebb sérülések szépen begyógyulnak és az édesburgonya héja úgymond beparásodik. A fűtőegységet legjobb, ha a helyiség közepében helyezzük el, a rekeszeket pedig köré pakoljuk. Az említett 5-8 nap után a hőmérsékletet csökkentsük 13-15 Celsius fokra és tartsuk is meg a tárolás teljes időszakában. Nagyobb mennyiség esetén is ugyanez a módszer ajánlott, a fűtés gazdaságosabb megoldásával.

Páratartalom és szellőztetés az édesburgonya tárolása során.

Mind a hőkezelés, mind a további tárolás során figyelnünk kell a magas páratartalomra. 80-90% az a páratartalom, amit a hőkezelés során könnyen elérhetünk, de utána is erre a magas értékre van szükségünk, hogy az édesburgonya héja feszes maradjon, húsa pedig ne száradjon ki, ne váljon fássá.

Pontosan a magas páratartalom miatt, viszont gondoskodnunk kell a megfelelő szellőztetésről, hogy a gombák megjelenését megakadályozzuk. Érdemes a gumókat időnkét átvizsgálni, válogatni, nehogy penész üsse fel a fejét egy-egy eldugottabb helyen.

Szép és nagy hozamot, valamint jó piacot kívánunk mindenkinek batátaterméséhez!

Scroll to Top