Talajkérdés

A NAGY TALAJKÉRDÉS, AVAGY VAN-E ÖSSZEFÜGGÉS A FAJTAVÁLASZTÁS ÉS A TALAJVISZONY KÖZÖTT

Egyre több édesburgonya fajta érhető már el hazánkban, így a dugványok kiválasztásánál felmerül a kérdés, hogy van-e terméskülönbség az adott fajta és a talajtípus között, valamint vannak-e olyan fajták, amelyek nem megfelelően teljesítenek bizonyos talajtípuson. Növényorvosunk, Szarvas Adrienn megosztja Önökkel tapasztalatait.

Egyes szakirodalmak sok esetben csak a laza szerkezetű talajokat részesítik előnyben az édesburgonya termesztéséhez, ellenben kísérletekkel igazoljuk, hogy kötött talajon is sikeresen termeszthető az édesburgonya.  Elsősorban a könnyebb betakarítás miatt javasolják a laza talajon történő termesztést, mivel könnyebb a betakarítás, ellenben kötött, kötöttebb talajtípusnál, megfelelő méretű bakhátak kialakításával is sikeresen termeszthetünk édesburgonyát. A Dél-alföldi régióban kötött öntés talajon fehér, narancssárga és lila fajtákat is termesztettünk, és jó eredményeket értünk el. Hajdú-Bihar megyében középkötött vályog talajon és csernozjom talajtípuson a narancssárga fajtákkal kisparcellás kísérletek során is elfogadható terméseredmények születtek.

Homok talajon fehér, narancssárga és lila édesburgonya fajták termesztése során sem tapasztaltunk eltérést a különböző fajták és adott talajtípus között.

A talaj pH értéke is meghatározó szerepet játszik a termesztés sikerességében, ideális az 5,5-7,5 körüli pH érték, amely azért is fontos, mert ha túl savanyú és túl lúgos a talajunk, akkor bizonyos tápelemeket nem tud felvenni a növényünk.

Nem tapasztaltunk jelentős eltérést adott fajta és a talaj típusa között, így nem lehet kijelenteni azt, hogy adott fajta csak adott talajtípuson termeszthető sikeresen. További vizsgálatokat fogunk végezni, hogy hasznos információkkal segítsük már meglévő és jövőbeni termelőinket!

Scroll to Top