Talajkérdés

A nagy talajkérdés, avagy van-e összefüggés a fajtaválasztás és a talajviszony között

Egyre több édesburgonya fajta érhető már el hazánkban, így a dugványok kiválasztásánál felmerül a kérdés, hogy van-e terméskülönbség az adott fajta és a talajtípus között, valamint vannak-e olyan fajták, amelyek nem megfelelően teljesítenek bizonyos talajtípuson. Növényorvosunk, Szarvas Adrienn megosztja Önökkel tapasztalatait.

Egyes szakirodalmak sok esetben csak a laza szerkezetű talajokat részesítik előnyben az édesburgonya termesztéséhez, ellenben kísérletekkel igazoljuk, hogy kötött talajon is sikeresen termeszthető az édesburgonya.  Elsősorban a könnyebb betakarítás miatt javasolják a laza talajon történő termesztést, mivel könnyebb a betakarítás, ellenben kötött, kötöttebb talajtípusnál, megfelelő méretű bakhátak kialakításával is sikeresen termeszthetünk édesburgonyát. A Dél-alföldi régióban kötött öntés talajon fehér, narancssárga és lila fajtákat is termesztettünk, és jó eredményeket értünk el. Hajdú-Bihar megyében középkötött vályog talajon és csernozjom talajtípuson a narancssárga fajtákkal kisparcellás kísérletek során is elfogadható terméseredmények születtek.

Homok talajon fehér, narancssárga és lila édesburgonya fajták termesztése során sem tapasztaltunk eltérést a különböző fajták és adott talajtípus között.

A talaj pH értéke is meghatározó szerepet játszik a termesztés sikerességében, ideális az 5,5-7,5 körüli pH érték, amely azért is fontos, mert ha túl savanyú és túl lúgos a talajunk, akkor bizonyos tápelemeket nem tud felvenni a növényünk.

Nem tapasztaltunk jelentős eltérést adott fajta és a talaj típusa között, így nem lehet kijelenteni azt, hogy adott fajta csak adott talajtípuson termeszthető sikeresen. További vizsgálatokat fogunk végezni, hogy hasznos információkkal segítsük már meglévő és jövőbeni termelőinket!