A kimagasló hozam elérése a szakszerű ültetéssel kezdődik!

Az édesburgonya termesztésére is igaz a szállóige, hogy az első benyomás mindent eldönt, vagyis sok múlik azon, hogy az első pillanattól kezdve körültekintően járjunk el. Ha a kezdeti lépéseknél hiba kerül a gépezetbe, akkor az meghatározza az eredmény sorsát, ennek érdekében fontos tehát, hogy néhány apró „trükköt” mindenképp bevessünk a siker érdekében!

Legkorábban a tavaszi fagyok biztos elmúltával, rendszerint május 15-e után érdemes elkezdeni a batáta ültetését. Ez az időszak éppen most kezdődött el, mert fontos, hogy a talajhőmérsékelt elérje a 15 °C fokot. A meleg kedvez a növény fejlődésének, de még akkor sem futunk ki az időből, ha az ültetés júniusra tolódik.

Eljött az idő tehát, hogy a tettek „talajára” lépjünk!

Fontos arra is figyelmet fordítanunk, hogy se túl forró́, se túl száraz talajba ne kerüljön a dugvány, ezért ne délben kezdjünk hozzá az ültetéshez. Előtte jól locsoljuk be a talajt, de figyeljünk arra is, hogy semmiképp ne kerüljön hideg földbe a növény.

Gyökér nélküli dugványt ültetünk, ami jól ered és világszerte a legelterjedtebb szaporítóanyag, mert kiváló minőségű termés érhető el vele. Megfelelően előkészített, gyommentes talajba ültessük.

A dugványokat 1 méter sor- és 30 centiméter tőtávolságban (kb. 33000 db/ha) úgy kell ültetni, hogy a dugványokon található́ nóduszokból, vagyis azokból a csomókból, amiből gyökeret tud növeszteni az édesburgonya, minél több kerüljön a földbe. Ez általában a növény kétharmadát vagy akár háromnegyedét is jelentheti. Ha a meglévő gépesítésünk a burgonya technológiához illeszkedik, akkor választhatunk 75 centiméter sor- és 40 centiméter tőtávolságot is.

A dugványokat csak az ültetés előtt két-három órával kell bevizezni.

A szaporítóanyagot mélyen és jól beszorítva ültessük a földbe. Az ültetéshez használhatunk spárgaszedőt, vagy egyéb botot, ültetővillát, de nagy területen történő ültetéskor használható́ palántázógép is.

A dugványokat ferdén, laposan helyezzük a földbe az egyenletesebb gumóméret és az esztétikusabb alak miatt úgy, hogy csak a levelei maradjanak a felszín felett. A dugványokon hagyott levelek hozzásegíti a növényt a kedvezőbb tápanyagfelvételhez, ami a növekedés beindulásánál előnyt jelent.

Azzal, hogy a Bivalyos Tanya szaporítóanyagait választotta és ezt a pár apró részletet nem hagyja figyelmen kívül, eddig megtett mindent annak érdekében, hogy elérje a legkiválóbb batátatermést!

Ha kérdése van, keressen minket bátran elérhetőségeink egyikén! Sok sikert, szép időt és örömteli munkát kívánunk az idei szezonra!

Ez az oldal sütiket használ, hogy jobb böngészési élményt nyújtson Önnek. A weboldal böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.