A kimagasló hozam elérése a szakszerű ültetéssel kezdődik!

Az édesburgonya termesztésére is igaz a szállóige, hogy az első benyomás mindent eldönt, vagyis sok múlik azon, hogy az első pillanattól kezdve körültekintően járjunk el.

 Ha a kezdeti lépéseknél hiba kerül a gépezetbe, akkor az meghatározza az eredmény sorsát, ennek érdekében fontos tehát, hogy néhány apró „trükköt” mindenképp bevessünk a siker érdekében!

Legkorábban a tavaszi fagyok biztos elmúltával, rendszerint május 15-e után érdemes elkezdeni a batáta ültetését. Ez az időszak éppen most kezdődött el, mert fontos, hogy a talajhőmérsékelt elérje a 15 °C fokot. A meleg kedvez a növény fejlődésének, de még akkor sem futunk ki az időből, ha az ültetés júniusra tolódik.

Eljött az idő tehát, hogy a tettek „talajára” lépjünk!

Fontos arra is figyelmet fordítanunk, hogy se túl forró́, se túl száraz talajba ne kerüljön a dugvány, ezért ne délben kezdjünk hozzá az ültetéshez. Előtte jól locsoljuk be a talajt, de figyeljünk arra is, hogy semmiképp ne kerüljön hideg földbe a növény.

Gyökér nélküli dugványt ültetünk, ami jól ered és világszerte a legelterjedtebb szaporítóanyag, mert kiváló minőségű termés érhető el vele. Megfelelően előkészített, gyommentes talajba ültessük.

A dugványokat 1 méter sor- és 30 centiméter tőtávolságban (kb. 33000 db/ha) úgy kell ültetni, hogy a dugványokon található́ nóduszokból, vagyis azokból a csomókból, amiből gyökeret tud növeszteni az édesburgonya, minél több kerüljön a földbe. Ez általában a növény kétharmadát vagy akár háromnegyedét is jelentheti. Ha a meglévő gépesítésünk a burgonya technológiához illeszkedik, akkor választhatunk 75 centiméter sor- és 40 centiméter tőtávolságot is.

A dugványokat csak az ültetés előtt két-három órával kell bevizezni.

A szaporítóanyagot mélyen és jól beszorítva ültessük a földbe. Az ültetéshez használhatunk spárgaszedőt, vagy egyéb botot, ültetővillát, de nagy területen történő ültetéskor használható́ palántázógép is.

A dugványokat ferdén, laposan helyezzük a földbe az egyenletesebb gumóméret és az esztétikusabb alak miatt úgy, hogy csak a levelei maradjanak a felszín felett. A dugványokon hagyott levelek hozzásegíti a növényt a kedvezőbb tápanyagfelvételhez, ami a növekedés beindulásánál előnyt jelent.

Azzal, hogy a Bivalyos Tanya szaporítóanyagait választotta és ezt a pár apró részletet nem hagyja figyelmen kívül, eddig megtett mindent annak érdekében, hogy elérje a legkiválóbb batátatermést!

Ha kérdése van, keressen minket bátran elérhetőségeink egyikén! Sok sikert, szép időt és örömteli munkát kívánunk az idei szezonra!

Kosár
Scroll to Top