Édesburgonya talaj dilemma

Milyen talajon termesszünk édesburgonyát? – Talaj-előkészítés

Ezt a kérdést azért szeretjük, mert a válasszal senkit sem szoktunk lelombozni.  A batáta tényleg minden talajtípusban képes teremni, igaz más-más előkészítést vagy tápanyagpótlást igényelnek a különböző termőföldek.

A kötött, tápanyagban gazdag talajok, mint az agyagosabb és vályogosabb területek előkészítése kissé eltér a laza talajszerkezet munkálataitól. Ezek a földek tápanyagban gazdagok, de hogy az édesburgonya formája szép és könnyen betakarítható legyen lazítani kell ezeket a talajtípusokat az édesburgonya ültetése előtt.

Talaj-előkészítés kötött talajtípuson édesburgonya ültetéshez:

Legjobb talajlazító módszer a szántás, amit kötött talajon, a batátadugványok tavaszvégi ültetése előtt, még ősszel javasolt megtenni. A gyomokra is legyen gondunk még a kiültetés előtt, mert a tenyészidőben már csak mechanikai gyomirtással tudunk ellenük védekezni. A lúdtalpas kombinátor segítségével, egy sekélyebb talajmunkával iktassuk ki őket.

Kötött földeken a bakhátas és bakhátas+fóliás ültetési módszer is előkészületnek számít, mert a bakhátat ültetés előtt legalább két héttel már érdemes meghúzni és a talajt feltölteni vízzel, hogy az kellőképpen megülepedjen illetve kiültetéskor kevesebb öntözést igényeljen, hiszen azzal is hűtjük a meleget szerető növény életterét.  A bakhátazó laza szerkezetű dombsávot alakít ki a kiforgatott földből. Ebbe ültetve a dugványokat könnyen gyökeret eresztenek az édesburgonya kezdemények. Hogy a föld ne tömörödjön vissza a locsolás és a természetes erózió miatt, a fekete fólia használata jó befektetés lesz. A fólia a talaj visszatömörödésének lassításán túl, jelentősen képes emelni a talajhőmérsékletet, csökkenteni a gyomok mennyiségét és a betakarítást is megkönnyíti.

Egy dolog maradt még, amit nem szabad elhagyni az édesburgonya talaj-előkészítésekor, az pedig a talajfertőtlenítés. A gumókat nem csak mi, hanem a talajlakó kártevők is szeretik. Főként a cserebogár és a rózsabogár lárvája a pajor, és a pattanóbogár lárvája, a drótféreg ellen kell védekeznünk. A csepegtető öntözőrendszer használata ekkor válik igazán hasznossá, mert ilyen technológia mellett több mikrobiológiai készítmény is kiadható kiültetéstől kezdődően az egész tenyészidőszak alatt.

Talaj-előkészítés laza talajtípuson édesburgonya-ültetéshez:

A laza szerkezetű homokos és homokos vályogtalajokon a fenti előkészületek közül a bakhátazást nem kell feltétlenül elvégezni. Ha a gyomokkal meg tudunk birkózni, akkor választhatjuk a bakhát nélküli síkművelést. A szántást, ami itt tavasszal esedékes, a gyomirtást és a talajfertőtlenítést azonban ugyanúgy meg kell tenni, mint a kötött talajoknál. A porózus homokba könnyű ültetni az édesburgonya dugványokat, de pont a szerkezetének köszönhetően tápanyagban szegény az ilyen föld. Itt ennek utánpótlásáról kell gondoskodnunk. Ha szerves trágyát használunk tápanyagpótlásnak, akkor azt a szántás előtt juttassuk a földre és a szántással forgassuk bele. Bizonyos technológiák alkalmazásával, mint a huminsavas és fulvolsavas készítmények használata nagyban javíthatjuk a talaj tápanyag-megkötő és szolgáltató képességét.

Minden talajtípusnál a kellő mértékű és összetételű tápanyagellátás érdekében talajvizsgálatot javaslunk. Általánosan elmondható az édesburgonyáról, hogy kálium igényes növény. Túlzott nitrogén adagolásakor lombozatnövekedést tapasztalhatunk, ami a terméshozamra negatív hatással van.

A tövenkénti 1,5-2 kg hozam érdekében folyamatos, csepegtető öntözést kell tudnunk biztosítani mind a kötött, mind a laza talajokon.

Jó időt és gazdag hozamot kívánunk!

Kosár
Scroll to Top