Gazdakörkép

GYURIS GÁBORRAL ÉS FELESÉGÉVEL GYURISNÉ HUSZTA KATÁVAL BESZÉLGETTÜNK.

Gábor és Kata már 20 éve őstermelőként viszik a családi gazdaságot. Az édesburgonyát pedig ötödik éve termesztik zákányszéki ültetvényükön. A kezdetek óvatosak voltak. Miután a televízióban találkoztak velünk, kíváncsiak lettek az édesburgonyára és a 8 HA-os területből felet próbára szántak.

A náluk található homoktalaj sok törődést igényel. A tápanyagokat és ezzel a magasabb hozamot többféle módszerrel igyekeznek biztosítani. Kata elmondta, hogy ők a vetésforgóban hisznek és ennek megfelelően a gazdaság területén változtatják az édesburgonya helyét. A talajelőkészítés így náluk egy évvel mindig hamarabb kezdődik. Az ugaron hagyott, pihentetett földbe tavasszal mézontófű, ősszel pedig mustármaggal kevert olajretek mag kerül. Ezekből a növényekből a talaj számára zöldtrágya készül és a szántás alkalmával beforgatják a földbe.  Természetesen az ültetés előtt szerves alaptrágya is kerül a batáták helyére, de mindezt megelőzik a fentiek.

A tápanyagutánpótlást a gondozási időszakban is folytatjuk. – folytatta Gábor. A gyökeresedés serkentésére ültetés után foszfordús tápanyagot juttatunk ki, majd a lombozatot erősítjük nitrogén adagolásával és végül a termés minősége és az eltarthatóság érdekében káliumban gazdag tápanyaggal támogatjuk a növényt.

Gyurisék gazdaságában jelenleg kézi erővel történik a munkálatok zömének elvégzése, de mivel egyre nagyobb területet hódit meg náluk az édesburgonya – már 2 HA-nál tartanak – így tervezik a gépesítést. Bár homokon termelik a batátát, ők a bakhátas ültetést részesítik előnyben. Fóliával le is takarják, ami a gyommentesítés és a talajhőmérséklet emelését segíti. Csepegtető öntözést alkalmaznak, ami közvetlenül a tövekhez juttatja a nedvességet, így kevesebb a párolgási veszteség. A sorok közötti szalmatakarást most próbálják ki, így erről még sok tapasztalatuk nincsen, de természetesnek és olcsónak tartják valamint máshonnét hatékony eredményeket hallottak róla. Javaslatunkra 5-6 cm-es fedésben terítik majd a szalmát.

A szaporítóanyag tekintetében a tápkockás palánták náluk nem váltak be, mert a gyökereket mindig le kellett tördelniük ültetés előtt, különben erősen csavarodott termést kaptak. Így most már a dugványokat részesítik előnyben. – avat be Kata az eddigi tapasztalataikba. Azt is megtudtuk, hogy több batáta fajta termesztésével foglalkoznak, ám nagyon odafigyelnek a keresletre és igyekeznek annak megfelelően termelni.

A felszedést a répatermesztésből megmaradt répa aláhúzóval végezzük, ezzel tudjuk jelenleg a leghatékonyabban kiforgatni a homokból a gumókat, amikre ekkor még nagyon kell vigyázni, hiszen az érzékeny bőr könnyen sérül. A tárolást azonban megelőzi egy hőkezelés, amivel a termés bőrét tesszük ellenállóvá illetve gyógyítjuk be a kisebb sérüléseket, amelyek a felszedés és válogatás során előfordulhatnak. – mutatnak rá a praktikus, kreatív és szükséges megoldásokra.

Beszélgettünk a kártevőkről is. Számukra ez idáig a talajlakó kártevők, mint a drótférgek, pajorok okoztak kisebb problémát, ezt talajfertőtlenítéssel igyekeznek megelőzni, valamint biológiai védekezéssel, a Biofluid B szerrel tesznek ellene. – mesél Kata a gumók védelméről. Némi vadkáruk is adódott, ezt a Vadóc nevezetű vadűző szalaggal sikerült megoldaniuk.

Amit mindenki figyelmébe ajánlanak, hogy a július vége körül meginduló lombozatot ne engedjük legyökerezni, tépjük fel, mert a tő alatti termés rovására kisebb gumókat érlel a növény, ha hagyjuk szétfutni.

Köszönjük a Gyuris házaspárnak a gazdaságukba való betekintés lehetőségét. Igyekszünk mi is számukra, valamint mindenki másnak is a segítségére lenni édesburgonya termesztés tekintetében. Itt szeretnék felhívni a figyelmet új, ingyenes növényorvosi szolgáltatásunkra! Ezen a  linken többet is megtudhatnak róla mindazok, akiknek fontos növényállományuk egészsége.

Kosár
Scroll to Top