Van-e szabálya az ültetésnek?

Ültetni csak pontosan, szépen, ahogy…a tapasztalat és a szakértelem megkívánja édesburgonya ültetésekor.

Miért írunk erről egy egész cikket? Mert a batáta nem őshonos hazánkban. Sem szaporítása sem pedig ültetése nem összehasonlítható a jól ismert zöldségfélékkel, tehát az eredményes termelést erősen befolyásoló részfeladat.  Az időjárás alakulása és a növények fejlődése is elérkezett arra a pontra, hogy megkezdtük a dugványok kiszállítását. A kipostázott növényeket lehetőség szerint mihamarabb ültessük el, bár a gyökér nélküli dugványok pár napig eltarthatók belocsolva illetve vízbe állítva. 

Az édesburgonyánál a gumószám a termesztési idő legelején, az első két hétben dől el, ami a hozam nagyságát erősen befolyásolja.

Nézzük, mit kell tudnunk és hogyan kell csinálnunk, hogy a lehető legjobb édesburgonya termést érjük el!

Az édesburgonya gyökere

Írtunk már a dugványokon a nóduszokból eredő gyökerekről. (Palánta és dugvány dilemma az édesburgonya termesztésben) Az egészséges, ép, egyenes gyökerekből lesznek a megvastagodott tárológyökerek, ezeket nevezzük gumónak és tekintjük termésnek. Nagyon fontos tudni, hogy a gyökerek a helytelen ültetés miatt képesek rosszul fejlődni és emiatt hozamvesztést tapasztalhatunk. Előfordulhat, hogy az ültetéskor megsérült gyökerek bojtos vagy rostos formát alakítanak ki. Ez nagyban lecsökkenti a szép formájú, fejlett gumók növekedésének esélyét. Ha pedig ültetés után kedvezőtlen körülmények között kell fejlődnie az édesburgonyának, akkor ceruzaszerű gyökeret növeszt, ami szintén a gumók méretét és számát, tehát a hozamot csökkenti.

Mire figyeljünk az édesburgonya ültetésekor?

 • Végezzünk talajelőkészítést, ami magában foglalja a földben található kártevők irtását és a talajszerkezet lazítást is. Laza szerkezetű talajon, bár nem tűnhet annyira fontosnak, de javasoljuk a szántást, a kötöttön pedig a szántás utáni bakhátkészítést.
 • Megbízható helyről, egészséges szaporítóanyagot használjunk. Érdemes a professzionális gazdaságokban és a világon is leginkább elterjedt módot, a dugványról szaporítást választanunk, hogy minél több és egészségesebb kötésszámot alakíthasson ki a növény a talajban.
 • Mélyen és jól beszorítva a földbe ültessük el a szaporítóanyagot. A dugványokon található nóduszokból, vagyis azokból a csomókból, amiből gyökeret tud növeszteni az édesburgonya minél több kerüljön a földbe. Ez általában a növény 2/3-át vagy akár ¾-ét is jelentheti, így már érthető, hogy tápkockás palántával ez nem kivitelezhető. A mélyre ültetés további előnye a talaj kiegyensúlyozottabb hőmérséklete és nedvesség szintje.
 • Általános javaslat a 100 cm sortávolság és a 30 cm-es tőtávolság, amit kiskertekben, kézi gondozás mellett akár 65 cm-es sortávolságra is csökkenthetünk, hiszen nem kell a gép nyomtávját kihagynunk a sorok között.
Édesburgonya ültetés Bivalyos Tanya

Mikor ültessük ki az édesburgonyát?

 • Legkorábban a tavaszi fagyok biztos elmúltával, rendszerint ez május 15-e után lehetséges, de ne kapkodjunk, június hónapban sem késő.
 • A meleg kedvez a növény fejlődésének, ezért a nappali 20-30 C fok, az éjszakai 15-20 C fok és a 15 foknál nem hidegebb talaj az optimális hőmérsékletek a batáta gyökeresedésének.
 • Fontos, hogy se túl forró, se túl száraz talajba ne kerüljön, ezért ne délbe ültessük el a dugványokat és ültetés előtt jól locsoljuk be a talajt. Értelemszerűen, ez a trópusi növény a hideg talajba kerülést sem szereti, ezért figyeljük a talajhőmérséklet emelkedését május második felében.
 • A késői, júliusi ültetést nem javasoljuk, mert nem lesz elég ideje megnőni a gumóknak az őszbe átnyúló tenyészidőszak miatt.

Az édesburgonya ültetése utáni teendők

 • Alaposan locsoljuk be, szinte iszapoljuk az elültetett növényeket, majd két hétig napjában többször is öntözhetjük, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk a földjét.
 • A homoktalajon a vízelvezetéssel nem lesz probléma, de kötöttebb, agyagos földeken figyeljünk arra, hogy a nedvesen tartás ne okozzon pangó vizet a földben. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy a markunkba vett földet összeszorítva nem tudunk belőle vizet facsarni.
 • Gondoskodjunk elegendő tápanyagról is. Ültetéskor magas foszfor és cink tartalmú starter műtrágyát használhatunk a növekedés beindításához. A nitrogénnel óvatosan bánjunk, mert túlzott jelenléte a lombozatot fejleszti a számunkra fontos gyökerek rovására és ceruzagyökér jelenik meg a vastag raktározó gyökér helyet.

Mindig jó hozamot szoktunk kívánni termelőtársainknak, amit a fentiek betartásával biztosan könnyebb lesz elérni.

További felmerülő kérdések esetén az info@bivalyos.hu email címen tudunk válaszolni vagy ajánljuk Facebook csoportunkat az Édesburgonya-termelők szakmai fórumát, amit itt találsz: Kattintson-> Édesburgonya-termelők szakmai fóruma

Kosár
Scroll to Top