A két leggyakoribb kártevő a batáta levelén

ÉDESBURGONYÁT TERMEL? AKKOR ERRE MOST ÉRDEMES ODAFIGYELNI!

Magyarországon kevés szakirodalma van a batátatermesztésnek. Sok kérdés merül fel az emberben, még akkor is, ha az ígéretek szerint egy könnyen termeszthető haszonnövénybe invesztálunk és nyereséget várunk tőle.

Nyár derekán lehet, hogy már Ön is találkozott egy-egy felszíni kártevővel az édesburgonya levelein. Mi az a sok fekete, barna vagy sárga, ugró kis bogár a levelek fonákján és felszínén? Lyukacsos, szitaszerű károkat okoznak? Vagy ezüstös szálakkal fonta be valami a levélzetet? Lyukakat is rágott?

Földi bolha
Lepke hernyó

Sajnos nem csak a talajlakó kártevők ellen kell védekezni a batátatermesztőknek. A földi bolha és több lepkefaj hernyója is okozhat kárt. A földi bolha előszeretettel hámozgatja a friss leveleket, vagy erősebb kártétel esetén áttetsző szitásra rágja a lombot.

Ha sok, ugrani képes, apró, egyszínű fekete, barna, sárga vagy fekete alapon sárga csíkkal mintázott bogár ül az édesburgonya levelének fonákján és/vagy felszínén valamint a fenti károkat okozza, akkor cselekedni kell. Szerencsére van rá megoldás.

Ha már megjelent, de csak kisebb károkat okozott, távolítsuk el a fertőzött lombot. Súlyos kár esetén nyúljunk csak kémiai növényvédelemhez. Meg is előzhetjük a földi bolha megjelenését, ha a keresztesvirágúakat eltávolítjuk az ültetvény közeléből valamint a rendszeresen írtjuk a gyomot.

A hazai lepkék sok fajtájának hernyója is megtámadhatja a batáta lombját. Egyes fajok ezüstös szálakkal fonják be a leveleket, ám egyöntetűen elmondható, hogy a kilyuggatott levelek hernyók jelenlétére utalnak. Mit tegyünk ilyenkor?

A hernyókat azonnal keressük meg az észlelés alkalmával. Amennyiben csak néhány egyedet találunk, akkor fizikailag semmisítsük meg őket, ha nagyobb az invázió, akkor mindenféleképpen a kémiai növényvédelmet kell alkalmazni.

Még több és megbízható segítségre van szüksége? Most ingyenes növényorvosi szolgáltatást biztosítunk batáta termelőknek!

Szarvas Adrienn a Bivalyos Tanya Családi Gazdaságtól, jelenleg Magyarország egyetlen édesburgonya-termesztésre szakosodott növényvédelmi szakembere, aki növényi megbetegedésekkel, növényrendellenesség-tan vizsgálattal, növényi kórokozókkalkártevőkkel,  gyomnövényekkel foglalkozik, és a termelésben lévő növények biztonságáért, valamint a növényvédelemhez kapcsolódó élelmiszer biztonsági kérdésekért felelős.

 Képzettsége, kutatásainak tapasztalata és mindennapi gyakorlata Önnek is a segítségére lehet.

Kosár
Scroll to Top